Skip to main content

Tokom skoro tri decenije duge karijere, DJ Bone prošao je kroz hip-hop, fank, tehno, haus i srodne žanrove, a svi muzički uticaji prisutni su u njegovim današnjim setovima, te vas ne treba iznenaditi ni ako na njegovom nastupu nakon Moodymanna čujete Outkast i obrnuto. Od prvih susreta sa detroitskim tehnom u etru lokalnih radio stanica, preko klubskih žurki na koje je morao da se „švercuje“ kao tinejdžer, do hiljadama dolara vredne kolekcije vinila, birao je put na kom je ostao dosledan sebi, svom gradu i andergraundu.

Kao jedan od najcenjenijih umetnika sa samog izvorišta „scene podzemlja“, Bone donosi temelje detroitskog zvuka na prolećno izdanje No Sleep festivala. U susret njegovom prvom nastupu u Srbiji, dajemo vam pet razloga da ne propustite priliku da ga čujete uživo.

1. DJ Bone je prototip detroitskog tehna.

Umetnik koji živi u prestonici tehna, vodi sopstvenu izdavačku kuću pod imenom Subject Detroit (i drugu – Encounter), rezidentuje vodeće klubove i stvara muziku inspirisanu gradom u kom živi, bez preterivanja možemo nazvati glavnom arterijom i pulsom postojbine žanra. Prvi susreti sa čuvenim klubom Music Institute i začetnicima scene kao što su Electrifyin’ Mojo, The Wizard, D-Wynn i Mayday ranih devedesetih godina definisali su njegov životni put, karijeru i muzičke uticaje. Nastupima u The Love Clubu osvojio je najpre lokalnu publiku, što je ubrzo pretvorilo DJ-ing u njegov regularni (noćni) nine to five – već na samim počecima svoje karijere bio je rezident tri različita kluba, pet večeri nedeljno. Kako za njegove kapacitete ni to nije bilo dovoljno, pokrenuo je na lokalnoj radio stanici serijal Deep Space, u kom je na dvonedeljnom nivou vrteo noćne lajv setove.

2. „True to da Roots“ gotovo tri decenije.

Od sredine devedesetih do današnjeg dana DJ Bone je ostao veran svojim Detroit techno soul muzičkim korenima, što je kao mantru integrisao i u svoj singl „No Sleep (True to da Roots)“ iz 2008. godine. Nastupao je na prestižnim elektronskim muzičkim festivalima kao što su Dekmantel, Movement i Freerotation, okupljao istaknute predstavnike elektronske muzičke scene sa obe strane DJ pulta, ali ni u jednom trenutku svoje karijere nije „nasedao na kompromise“. Postao je urbana legenda po tome što je nebrojeno puta odbijao ponude velikih izdavača i muzičkih agenata.

Sve te etikete jednostavno bi slomile umetnika, tome je posvećena i moja traka ‘Tipping Point’, koju sam objavio kada sam morao da se borim sa pitanjem da li želim da idem tim putem. Postajalo je sve lakše što sam više ponuda dobijao i odbijao, jer bih se narednog jutra budio još uvek se osećajući dobro. Možda bi to bila dobra prečica za mene ili za većinu ljudi, ali smatram da je moja istrajnost ključna“, objasnio je Bone u intervjuu za Redbull Music Academy.

3. Neprikosnoveni je vinil-master i veoma uspešan producent.

DJ Bone jedan je od najveštijih tehničara na vinilima, dok će unikatnost i težinu njegovih performansa na tri gramofona prepoznati svi poštovaoci analognih nosača zvuka. Od selekcije i umiksavanja, do poigravanja sa fejderom, skrečovanja i backspinninga, maestralno se služi svakom tehnikom i svaku besprekorno ugrađuje u svoje setove, što opravdava neizostavni prefiks „DJ“ ispred imena pod kojim nastupa. Nedostatak elektronske muzike koja bi odgovarala njegovom eklektičnom funky stilu i afinitetima, naveo ga je da producira sopstvene originalne pesme, što se pokazalo kao veoma uspešan pokušaj. Svoju muziku počeo je da izdaje 1996. godine, kada izbacuje EP „Electronic Birth“, i od tada aktivno objavljuje singlove, EP-ove i miksove, a njegov debitantski album u punoj dužini, „Out of Knowhere“ izlazi 2007. godine. Ipak, za sebe voli da naglasi da je iznad svega DJ, i tu titulu nosi u najčistijoj formi. Vrti za sopstveno zadovoljstvo koliko i za zadovoljstvo publike, a to je impuls koji poseduju samo oni koji žive za ono što rade.

4. U fokus stavlja čisto auditivno iskustvo.

DJ Bone nije ljubitelj hajpa, lasera, skupe produkcije, efekata i spektakla na pozornici, već u prvi plan ističe čisto auditivno iskustvo. Svaki njegov nastup je sebi svojstveno muzičko putovanje kojim nastoji da proširi umove i pokrene tela ljubitelja organskog detroitskog zvuka.

Ako je nastup postavljen tako da je glavni fokus na muzici, kao što bi i trebalo da bude, imam potpunu kontrolu nad vajbom. To je moja dužnost. Ne patim od toga da imam holivudsku produkciju, specijalne efekte i vizuale, dim i slično. Samo da puštam najbolju moguću muziku najbolje što mogu“, prenosi njegove reči portal Resident Advisor.

5. DJ Bone je istinski borac za andergraund.

Od prvog pojavljivanja na detroitskoj sceni DJ Bone se ustalio kao istinski borac za andergraund. Već 1998. otvorio je sopstvenu izdavačku kuću i na taj način zadržao potpunu kreativnu kontrolu i utvrdio status u potpunosti nezavisnog umetnika. Za njega, andergraund u osnovi znači biti u mogućnosti da sami birate u čemu uživate, a da vam se to ne nameće. Promociju „muzike podzemlja“ Bone podiže na novi nivo radijskom emisijom „Further“ i serijalom „DJ Bone & Friends“ žurki na kojima okuplja manje „izvikane“, ali ništa manje talentovane DJ-eve i producente.

Većina promotera svoju selekciju bazira isključivo na popularnosti i broju pratilaca koji DJ ima. Talenat je gurnut tako daleko na listi prioriteta, da je na ivici propadanja. Ovim serijalom želim da povratim poverenje ljudi koji plaćaju da igraju na žurkama i pokažem im da mogu da čuju i vide neke talentovane DJ-eve, a ne samo popularnu, modernu figuru trenutka“, objasnio je Bone u intervjuu za londonski portal Fabric.

DJ Bone nastupiće na specijalnom prolećnom izdanju No Sleep Festivala koje će biti održano 8. i 9. aprila u Luci Beograd. Prolećno izdanje festivala konačno donosi proslavu prestižne titule za Najbolji novi festival na Evropskim festivalskim nagradama, dodeljene 2020. godine, a pored legende detroitskog tehna, publika će tokom dve neprospavane plesati uz bitove koje donose Nina Kraviz, Stephan Bodzin, DVS1, Agents Of Time, DJ Tennis, Sébastien Léger, Luna Semara, Daniella Da Silva, SUMIA, Human Rias, Tijana T, Kristijan Molnar, Dejan Milićević, N-Tchbl, Monosaccharide, Layzie, Lukai i mnogi drugi.

Ulaznice se mogu kupiti preko sajta No Sleep festivala, putem Gigs Tix-a, onlajn i na prodajnim mestima.

Tekst: Branislava Kolarov