Skip to main content

Možda skromnost nije prva stvar koja nam padne na pamet kad pomislimo na Stephana Bodzina, ali odatle ćemo započeti priču o ovoj ikoni melodičnog techno zvuka, koji iz godine u godinu ruši sve granice, i to one koje je sam postavljao svojim live act nastupima.

Kad su ga upitali zašto se stalno razvija, odnosno ono čuveno novinarsko, šta ga inspiriše da konstantno menja svoj nastup i dorađuje ga, Bodzin je rekao da ne vide sebe kao dovoljno kvalitetnog DJ-a, i da je jednostavno morao više da radi na samom pravljenju muzike na bini. U pozadini njegovog autentičnog live act-a koji danas možemo da čujemo stoji i to da je komponovao muziku za evropska pozorišta pre nego što je počeo da se bavi elektronskim zvukom.

Ovaj Nemac je 2005. izašao na binu i nakon toga više ništa nije bilo isto. Tokom godina u svojoj muzici je stvarao jedan drugačiji svet, koji nije bio samo zabava u kojoj ritam vozi kroz noć do jutra, već je sa svim mogućim elementima, sekvencerima i instrumentima stvarao nešto apsolutno autentično. Ne morate biti neki veliki poznavalac elektronske muzike da to shvatite, dovoljno je da samo pustite play. Veliki DJ Hell će njegov karakteristični zvuk nazvati Bremen Sound.

U njegovoj biografiji ostaje zapisano da su njegove saradnje sa Marcom Romboyem, Oliverom Huntemannom i Thomasom Schumacherom na projektu Elektrochemie definisale modernu techno scenu, kao i to da je bio specijalni gost na turneji The Chemical Brothers. Lista saradnika, kao i onih kojima je radio remikse, toliko je velika i moćna da je to jedan od najskupljih CV-jeva u muzici danas. Od Olivera Huntemanna, preko The Knife-a do Depeche Mode-a – svi su hteli deo Bodzinove magije.

Magičan je i njegov poslednji album „Boavista“, kao i novo izdanje sa remiksima tih stvari koje su nam bile zaglavljane na ripit od 2021. godine. Na remiks albumu Bodzina nalaze se Solomun, Roman Flugel, Anna, Reiner Zonneveld, Maceo Plex, Dubfire, Mind Against, a to nije čak ni pola zvezda, jer album ima čak 25 traka. Nadamo se da shvatate kakav je to crème de la crème svetske elektronske scene. Sam Bodzin je rekao kako je polaskan time što su svi ovi veliki izvođači rešili da podele svoje verzije njegovih pesama.

Ono što mi sad jedva čekamo je njegov nastup na No Sleep festivalu 9. aprila. Dolazi sa svim svojim instrumentima, koji stvaraju upravo sve ove sumanute melodije i ritmove koje obožavamo. Najbitniji član arsenala njegovog oruža je MIDI controller, koji je sam osmislio 2015. za vreme kultnog albuma „Powers of Ten“, koji od tada konstantno nadograđuje i doteruje da bi svaki put ponudio nešto novo uživo. Povezan na njega, laptop postaje instrument koji isijava iz sebe sve najbolje što ovaj muzičar može da pruži.

Naravno, centar svega je čuvena klavijatura Moog Sub37, koju Bodzin svira na svojim nastupima. Za Boavista turneju s kojom stiže u Beograd, dodao je još dve sjajne stvari, led šipke od pleksiglasa koje su povezane sa izvorom zvuka, tako da pruža publici vizuelni ugođaj, kao i Modor DR-2 ritam mašinu i Moog Matriarch sintisajzer koji je drugačiji od onog njegovog regularnog, pa tako ima mogućnost da mu isto vreme zvuk bude i upeglan i sirov.

Kreativni i unikatni natup Bodzina je nešto što se čekalo u Beogradu. U proteklih nekoliko godina nismo imali puno prilika za ples u klubovima, tako da od njegovog No Sleep nastupa očekujemo da izgorimo u emocijama koje se već nagomilavaju u nama, dok čekamo da izađe na binu hangara Matrez te večeri.

Tekst: Miloš Dašić