Skip to main content

Završen je Amsterdam Dance Event (ADE) – najveća smotra elektronske muzike na svetu, koja je od 19. do 23. oktobra, tokom dnevnog i noćnog programa, okupila najvažnije i najaktuelnije aktere elektronske scene. Među njima su bili i Amelie Lens, Boris Brejcha, Reinier Zonneveld, Indira Paganotto i DJ Jock koji, nakon što su osvojili Amsterdam, ubrzo stižu u Beograd, da do ekstaze dovedu publiku i u našoj zemlji! Jednu od zapaženijih žurki tokom ADE-a organizovao je i EXIT festival,  i to na najupečatljivijoj mogućoj lokaciji, ekskluzivnom klubu i hotelu Faralda Crane, na vrhu velikog krana, 50 metara iznad Amsterdama, gde su specijalan nastup imali Agents Of Time.

Amsterdam Dance Event je najuticajnije i najveće okupljanje na svetu kada je reč o sceni elektronske muzike. Tokom pet dana na jednom mestu nalaze se svi vodeći, ali i nadolazeći DJ-evi, producenti, izdavači, agenti, promoteri, produkcijske kuće i brojni drugi akteri globalne scene. Među njima posebno se izdvaja i zvezda predstojećeg No Sleep festivala Reinier Zonneveld, koji je prošle godine dao domaći zadatak svim učesnicima ADE-a, kada je oborio rekord za najveći techno solo događaj u istoriji sa 13.000 rasprodatih ulaznica za manje od tri sata, čime je nadmašio najveće muzičke zvezde kao što su U2, Metallica, Adele i Lady Gaga! Ove godine se vratio još jači i u prvoklasnom društvu – zatvorio je gigantsku žurku u impresivnom Ziggo Dome-u, na kojoj je nastupio sa kraljem elektronske muzike Carla Coxom. Ovaj šou je, naravno, rasprodat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reinier Zonneveld (@reinierzonneveld)

Amelie Lens je na Amsterdam Dance Event-u još jednom demonstrirala zašto se nalazi na čelu celokupne techno zajednice. Njen EXHALE događaj u saradnji sa Awakenings-om, osim što je očekivano rasprodat, na jednom mestu je okupio mnoge vrhunske umetnike, među kojima su Helena Knauff999999999 i Farrago

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amelie Lens (@amelie_lens)

Amsterdam Dance Event je bio nezaobilazna stanica za „In Concert“ ekskluzivnu turneju Borisa Brejche, na kojoj su stalna postava, uz njega, Ann Clue, Deniz Bul i Moritz Hofbauer. Ova energična i neumorna Fcking Serious ekipa obilazi svet svojim audio-vizuelnim spektaklom, a već sledeće nedelje, 4. novembra, stižu u Glavni hangar Luke Beograd. Šta ovdašnja publika može da očekuje vidi se iz ADE isečaka koje je Brejcha podelio, a onim najvernijim fanovima ostaje da se nadaju da će Brejcha i u Beogradu sići do prvih redova nakon nastupa. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boris Brejcha (@borisbrejcha)

ADE-om je dominirala i jedinstvena Indira Paganotto, na događaju koji je predvodila njena saradnica Charlotte de Witte. Indirin set i reakcije publike potvrdile su još jednom da techno i psytrance i te kako mogu da se spoje i zajednički naprave svemirsku žurku za koju je nemoguće naći dodatne ulaznice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Indira Paganotto (@indirapaganotto)

Deo Amsterdam Dance Event-a je tradicionalno i EXIT festival, koji je ponovo organizovao Showcase na najekskluzivnijoj lokaciji – Faralda Crane, na samom vrhu monumentalnog građevinskog krana, koji se nalazi 50 metara iznad Amsterdama! Kada se tome doda izabrani lajnap – Agents of Time, zatim Layla Benitez, Eli Brown, Ilija Djokovic, Human Rias, Ece Ekren i MIJU – dobija se jedna od najposebnijih žurki ovogodišnjeg izdanja ADE, na kojoj su gosti bili neka od najznačajnijih imena muzičke industrije današnjice.

I ove godine je održana ADE Green konferencija za održivost, inovacije i društvene promene u muzičkoj industriji, kojoj su prisustvovali predstavnici EXIT festivala. Tom prilikom EXIT festival se pridružio Green Deal Circular Festivals grupi, u kojoj su okupljena još 42 evropska festivala, s ciljem da ovi događaji budu ekološki održivi. Članice Green Deal Circular Festivals grupe se fokusiraju na sledeće oblasti: energiju, hranu i piće, putovanje i transport, materijale i vodu.

Posebno je značajno to što je deo Amsterdam Dance Event-a bio talentovani i internacionalno priznati DJ i producent sa naših prostora – DJ Jock, koji dolazi iz Splita. I najbolje od svega je što ćemo sve njih – Amelie Lens, Reiniera Zonnevelda, Indiru Paganotto i DJ Jock-a, moći da čujemo ubrzo i u Beogradu, u Glavnom hangaru, tokom uzbudljivog No Sleep vikenda, 11. i 12. novembra.