Skip to main content

Simbol uzajamne ljubavi i misterije australijskog andergraunda, samoproklamovani „spiritualni vođa“, „ikona“ i „prorok“ – Partiboi69 je, po svoj prilici, mnogo više od producenta i DJ-a. Koji god od navedenih epiteta iskoristili nećete pogrešiti, a pravo pitanje je, u stvari, šta je starije – mim ili muzika, mada se čini da kod ovog melburškog šoumena ta dva neraskidivo stižu u paketu. 

Ne postoji u potpunosti adekvatan način za predstavljanje ovog, pre svega svestranog, renesansnog čoveka, ali najsveobuhvatniji opis bio bi mim lord sa ghetto-house soundtrackom. Hvatajući beleške od detroitskog DJ-a Assaulta i pionira ghetto tech žanra DJ-a Godfathera, koji je i remiksovao njegovu traku Freaky Dreamz, PB69 donosi oldskul roland 808 ritam u kombinaciji sa sintisajzerskim semplovima i provokativnim stihovima. 

Nije dovoljno da ga samo čujete, morate da ga vidite i doživite, jer je Partiboi69 senzacija koja obuzima i stimuliše sva čula. On je omiljeni „rejver iz mase“ i neprikosnoveni viralni fenomen u onlajn prostoru, a svojim nastupima uživo, New Balance patikom na lancu oko vrata i kultnim, pripijenim naočarama za sunce, koje večito stoje nakrivo, brzo se pretvorio i u jednu od najinteresantnijih pojava za DJ pultom. 

Kroz lajv nastupe i lejblove Stingboi Productions i Mutual Pleasure Records spaja kompjuterski animirane grafike sa ghetto house, Miami bass, electro i Detroit techno zvukom. Upotrebom green screena, u kombinaciji sa zvukom koji isporučuje, predstavlja svojevrsni audio-vizuelni spektakl i apsurdnu komediju situacije, uz podjednaku posvećenost produkciji oba elementa. 

Na obostrano zadovoljstvo, ovom kombinacijom oko svoje persone je okupio jednu od najvećih onlajn zajednica na elektronskoj muzičkoj sceni. Njegov YouTube kanal u ovom trenutku broji više od 23 miliona pregleda, a URL slava ubrzo mu je donela i IRL slavu, pa je tako nastupao na brojnim velikim festivalima među kojima su Boomtown, Sonar, Melt, Movement Electronic Music Festival, AVA Festival i drugi. 

Zanimljiva je činjenica da u svom kreativnom procesu najčešće prvo osmisli koncept za video, pa spram toga komponuje muziku, što određuje i koliko će traka biti „tvrda i brza“. Najverodostojniji primeri muzičkog sveta ovog ekscentrika prepoznaju se u trakama Feed Me Data, Magnificent iFreaking You Out

Od 2016. godine do danas praktično je izgradio kult ličnosti, viralni status i internet reputaciju svojevrsnog dank artista, a čuveni Live Ghetto House/Ghetto Tech Mix iz 2018. godine obavezna je audio-vizuelna lektira uoči njegovog debitantskog nastupa u Srbiji na No Sleep Festivalu. Za ultimativno onlajn Partiboi69 iskustvo, preporučuje se da ovaj set pogledate u 144p rezoluciji, a za „kompletan paket“ njegovog performansa uživo, krenite put Glavnog hangara Luke Beograd u petak, 11. novembra! 

Tekst: Branislava Kolarov